Pyszna pierś z kurczaka z mozzarellą, awokado, pomidorem i świeżą bazylią

Jeżeli nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, a chcesz zaskoczyć czymś swoich bliskich, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule podsunę Ci bardzo ciekawą propozycję na pyszny obiad. Będzie to smażona pierś z kurczaka z przyprawami, mozzarellą, awokado, pomidorem i świeżą bazylią.

1 PORCJA: 287 g

Kalorie: 315 kcal
Białka: 48 g
Węglowodany: 7 g
Błonnik: 3 g
Tłuszcze:11 g

Pyszna pierś z kurczaka z mozzarellą, awokado, pomidorem i świeżą bazylią. Mmm, pyszności!2
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszna pierś z kurczaka z mozzarellą, awokado, pomidorem i świeżą bazylią. Mmm, pyszności!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż czosnek granulowany, zioła prowansalskie i cebulę granulowaną. Wszystko dobrze wymieszaj.
    Do miski włóż czosnek granulowany, zioła prowansalskie i cebulę granulowaną. Wszystko dobrze wymieszaj.
  2. Przypraw kurczaka z obydu stron solą i pieprzem (ilość - według uznania) oraz przygotowaną przed chwilą mieszanką przypraw.
    Przypraw kurczaka z obydu stron solą i pieprzem (ilość - według uznania) oraz przygotowaną przed chwilą mieszanką przypraw.
  3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu, a następnie włóż na nią piersi z kurczaka. Każdą stronę piersi smaż przez ok. 5 minut, aż do zbrązowienia. Czas smażenia będzie zależał też od grubości piersi z kurczaka.
    Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu, a następnie włóż na nią piersi z kurczaka. Każdą stronę piersi smaż przez ok. 5 minut, aż do zbrązowienia. Czas smażenia będzie zależał też od grubości piersi z kurczaka.
  4. Kiedy kurczak będzie dosmażony, wyłącz ogień pod patelnią. Na każdym kawałku kurczaka połóż po 2 plastry sera mozzarella i poczekaj, aż delikatnie się rozpuści.
    Kiedy kurczak będzie dosmażony, wyłącz ogień pod patelnią. Na każdym kawałku kurczaka połóż po 2 plastry sera mozzarella i poczekaj, aż delikatnie się rozpuści.
  5. Następnie na każdym kawałku kurczaka połóż po dwa plastry awokado i dwa plastry pomidora. Wierzch posyp świeżą bazylią.
    Następnie na każdym kawałku kurczaka połóż po dwa plastry awokado i dwa plastry pomidora. Wierzch posyp świeżą bazylią.
  6. Polej kurczaka octem balsamicznym i przełóż go z patelni na talerz.
    Polej kurczaka octem balsamicznym i przełóż go z patelni na talerz.
  7. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×