Kurczak na zoodlowanych ziemniakach

Porcje
3
Porcje
3
Składniki
Ziemniaki
Kurczak
Sposób przygotowania
  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ziemniaków. Najpierw je zoodluj, a następnie połącz z: olejem roślinnym, rozmarynem, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  2. Przełóż ziemniaki na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  3. Czas przygotować panierkę do kurczaka. W tym celu połącz: bułkę tartą, panierkę panko, parmezan, suszone zioła prowansalskie, pieprz i sól. Wymieszaj składniki przy pomocy widelca.
  4. Podziel filet z kurczaka na trzy części, po czym rozbij je przy pomocy tłuczka. Teraz obtocz je w mące, rotrzepanych jajkach i przygotowanej panierce.
  5. Smaż na rozgrzanej patelni, aż kurczak z każdej strony nabierze złocistego koloru.
  6. Na talerzu ułóż zoodlowane ziemniaki. Dodaj chrupiącego kurczaka, ciepły sos pomidorowy, plaster sera i posiekaną pietruszkę.
  7. Smacznego!