Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i ananasem

Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przekrój ananasa na pół, a następnie wydrąż środek w każdej połówce. Zachowaj wydrążony miąższ.
  2. Posiekaj ananasa w kostkę.
  3. Posiekany miąższ ananasa przełóż do garnka i dodaj do niego 230 ml wody, sól, płatki chilli, cukier i masło. Wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj ryż i ponownie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Do miseczki włóż miód, czosnek, imbir, ocet ryżowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotowany sos dodaj do pokrojonego kurczaka i odstaw na ok. 10 minut.
  6. Po 10 minutach rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią kurczaka. Kiedy kurczak będzie usmażony, dodaj do niego sos, w którym wcześniej się marynował. Kiedy sos się zagotuje, podgrzewaj go przez kilka minut, a następnie dodaj sezam. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
  7. Do każdej połówki ananasa nałóż ugotowany ryż oraz kurczaka.
  8. I gotowe. Smacznego!
Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i ananasem
Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i ananasem