Składniki | Sposób przygotowania Przekrój ananasa na pół, a następnie wydrąż środek w każdej połówce. Zachowaj wydrążony miąższ. Posiekaj ananasa w kostkę. Posiekany miąższ ananasa przełóż do garnka i dodaj do niego 230 ml wody, sól, płatki chilli, cukier i masło. Wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj ryż i ponownie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Do miseczki włóż miód, czosnek, imbir, ocet ryżowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj. Przygotowany sos dodaj do pokrojonego kurczaka i odstaw na ok. 10 minut. Po 10 minutach rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią kurczaka. Kiedy kurczak będzie usmażony, dodaj do niego sos, w którym wcześniej się marynował. Kiedy sos się zagotuje, podgrzewaj go przez kilka minut, a następnie dodaj sezam. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Do każdej połówki ananasa nałóż ugotowany ryż oraz kurczaka.
|