in

Kurczak w cieście francuskim, nadziewany farszem ze szpinaku i sera fety. Pycha!

Kurczak to bardzo wszechstronny typ mięsa, który będzie pasował na każdą okazję. Ma bardzo delikatny smak i można przyrządzać go na masę różnych sposobów.

Dzisiaj chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszną pierś z kurczaka w cieście francuskim, nadziewaną farszem ze szpinaku i sera fety. Brzmi świetnie, prawda?

Przepis poniżej.

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. Natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała kieszonka. Przypraw mięso wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i oregano, a następnie nasmaruj je roztopionym masłem.
    Natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała kieszonka. Przypraw mięso wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i oregano, a następnie nasmaruj je roztopionym masłem.
  2. Posiekaj szpinak, a następnie włóż go do miseczki. Przypraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj.
    Posiekaj szpinak, a następnie włóż go do miseczki. Przypraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do szpinaku dodaj ser feta i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj.
    Do szpinaku dodaj ser feta i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj.
  4. Przygotowane nadzienie nałóż do kieszonki kurczaka, a następnie delikatnie go dociśnij.
    Przygotowane nadzienie nałóż do kieszonki kurczaka, a następnie delikatnie go dociśnij.
  5. Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół. Na powstałej połówce połóż filet z kurczaka.
    Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół. Na powstałej połówce połóż filet z kurczaka.
  6. Natnij ciasto francuskie tak, jak na zdjęciu poniżej:
    Natnij ciasto francuskie tak, jak na zdjęciu poniżej:
  7. Zwiń paski do środka. Rób to naprzemian - raz prawa, raz lewa strona.
    Zwiń paski do środka. Rób to naprzemian - raz prawa, raz lewa strona.
  8. Za pomocą pędzelka nasmaruj wierzch ciasta francuskiego jajkiem. Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 40 minut.
    Za pomocą pędzelka nasmaruj wierzch ciasta francuskiego jajkiem. Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 40 minut.
  9. Po 40 minutach wyjmij gotowe danie. Smacznego!