Kurczak w cieście francuskim, nadziewany farszem ze szpinaku i sera fety. Pycha!

kurczak w cieście francuskim

kurczak w cieście francuskim

Kurczak to bardzo wszechstronny typ mięsa, który będzie pasował na każdą okazję. Ma bardzo delikatny smak i można przyrządzać go na masę różnych sposobów.

Dzisiaj chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszną pierś z kurczaka w cieście francuskim, nadziewaną farszem ze szpinaku i sera fety. Brzmi świetnie, prawda?

Przepis poniżej.

Kurczak w cieście francuskim, nadziewany farszem ze szpinaku i sera fety. Pycha!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Kurczak w cieście francuskim, nadziewany farszem ze szpinaku i sera fety. Pycha!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała kieszonka. Przypraw mięso wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i oregano, a następnie nasmaruj je roztopionym masłem.
    Natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała kieszonka. Przypraw mięso wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i oregano, a następnie nasmaruj je roztopionym masłem.
  2. Posiekaj szpinak, a następnie włóż go do miseczki. Przypraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj.
    Posiekaj szpinak, a następnie włóż go do miseczki. Przypraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do szpinaku dodaj ser feta i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj.
    Do szpinaku dodaj ser feta i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj.
  4. Przygotowane nadzienie nałóż do kieszonki kurczaka, a następnie delikatnie go dociśnij.
    Przygotowane nadzienie nałóż do kieszonki kurczaka, a następnie delikatnie go dociśnij.
  5. Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół. Na powstałej połówce połóż filet z kurczaka.
    Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół. Na powstałej połówce połóż filet z kurczaka.
  6. Natnij ciasto francuskie tak, jak na zdjęciu poniżej:
    Natnij ciasto francuskie tak, jak na zdjęciu poniżej:
  7. Zwiń paski do środka. Rób to naprzemian - raz prawa, raz lewa strona.
    Zwiń paski do środka. Rób to naprzemian - raz prawa, raz lewa strona.
  8. Za pomocą pędzelka nasmaruj wierzch ciasta francuskiego jajkiem. Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 40 minut.
    Za pomocą pędzelka nasmaruj wierzch ciasta francuskiego jajkiem. Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 40 minut.
  9. Po 40 minutach wyjmij gotowe danie. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×