Kurczak w kokosowej panierce

Pomysł na obiad z kurczakiem - Pyszności
Kurczak w kokosowej panierce skrywa w sobie ser i sos słodko-kwaśny. Taka kombinacja smakowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Po prostu palce lizać!
Makaron warzywny do tego przepisu przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.
Zobacz także: Pieczone udka i makaron z batatów
Składniki:
PorcjeKurczak
- 4 szt. filety z kurczaka
- 4 szt. ser żółty plastry
- 4 łyżki sos słodko-kwaśny
- 1 szkl. wiórki kokosowe
- 2 szt. jajka
- 1 szkl. mąka pszenna
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki olej kokosowy
Makaron z batatów
- 2 szt. bataty
- 1/3 szkl. olej kokosowy
- 3 łyżki skrobia kukurydziana/ryżowa
- 1/2 szkl. ser parmezan tarty
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżka suszony czosnek
- 1.5 łyżeczki sól
Sposób przygotowania:
- W każdym kawałku kurczaka zrób wgłębienie, tak aby powstała kieszonka.
- W środku umieść plaster żółtego sera i sos słodko-kwaśny.
- Teraz połącz w misce: jajka, sól, curry oraz olej kokosowy.
- Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące, jajecznej mieszance i wiórkach kokosowych.
- Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Teraz zoodluj bataty i połącz je z olejem kokosowym.
- Następnie połącz w misce: parmezan, skrobię kukurydzianą, słodką paprykę, suszony czosnek, sól oraz suszoną bazylię.
- Wymieszaj miks z warzywnym makaronem.
- Przełóż bataty do formy do pieczenia i ułóż na wierzchu podpieczone filety z kurczaka. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.
- Smacznego!
Komentarze