PrzepisKurczak w kokosowej panierce

Kurczak w kokosowej panierce

Pomysł na obiad z kurczakiem - Pyszności
Pomysł na obiad z kurczakiem - Pyszności
Pyszności
17.08.2021 16:00, aktualizacja: 28.08.2021 11:11

Kurczak w kokosowej panierce skrywa w sobie ser i sos słodko-kwaśny. Taka kombinacja smakowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Po prostu palce lizać!

Makaron warzywny do tego przepisu przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Składniki:

Kurczak

  1. 4 szt. filety z kurczaka
  2. 4 szt. ser żółty plastry
  3. 4 łyżki sos słodko-kwaśny
  4. 1 szkl. wiórki kokosowe
  5. 2 szt. jajka
  6. 1 szkl. mąka pszenna
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1 łyżeczka curry
  9. 2 łyżki olej kokosowy

Makaron z batatów

  1. 1/3 szkl. olej kokosowy
  2. 3 łyżki skrobia kukurydziana/ryżowa
  3. 1/2 szkl. ser parmezan tarty
  4. 1 łyżka słodka papryka
  5. 1 łyżka suszony czosnek
  6. 1.5 łyżeczki sól
  7. 2 szt. bataty

Sposób przygotowania:

1. W każdym kawałku kurczaka zrób wgłębienie, tak aby powstała kieszonka.

Obraz

2. W środku umieść plaster żółtego sera i sos słodko-kwaśny.

Obraz

3. Teraz połącz w misce: jajka, sól, curry oraz olej kokosowy.

Obraz

4. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące, jajecznej mieszance i wiórkach kokosowych.

Obraz

5. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Teraz zoodluj bataty i połącz je z olejem kokosowym.

Obraz

7. Następnie połącz w misce: parmezan, skrobię kukurydzianą, słodką paprykę, suszony czosnek, sól oraz suszoną bazylię.

Obraz

8. Wymieszaj miks z warzywnym makaronem.

Obraz

9. Przełóż bataty do formy do pieczenia i ułóż na wierzchu podpieczone filety z kurczaka. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.

Obraz

10. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także