Kurczak w panierce panko z piekarnika

Kurczak w panierce panko z piekarnika to gotowy pomysł na pyszny obiad. Nie odmówią mu zarówno maluchy, jak i dorośli. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia 😉
Zobacz także: Kurczak po meksykańsku z piekarnika
Składniki:
PorcjeKurczak
- 1 szt. pierś z kurczaka
- 1,5 łyżeczki papryka słodka
- 1,5 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki czosnek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 5 łyżek jogurt grecki
- 1 łyżeczka imbir
Pozostałe składniki
- 3/4 szkl. mąka
- 3 szt. jajka
- 3/4 szkl. bułka tarta panko
- 300 g ryż jako ddoatek
Sposób przygotowania:
- Podziel pierś z kurczaka na mniejsze kawałki.
- W worku z suwakiem przygotuj marynatę do kurczaka. W tym celu połącz: jogurt grecki, imbir, paprykę słodką, garam masala, czosnek, pieprz i sól.
- Dodaj również kurczaka. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Czas na panierkę. Obtocz każdy kawałek w mące, jajkach i panierce panko. Następnie umieść kawałki kurczaka w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze