PrzepisKurczak w panierce z mąki kukurydzianej

Kurczak w panierce z mąki kukurydzianej

Kurczak w panierce z mąki kukurydzianej
Pyszności
05.06.2020 17:00, aktualizacja: 07.09.2020 11:17

Kurczak w panierce z mąki kukurydzianej to idealna baza do obiadu dla całej rodziny. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste. Czego chcieć więcej?

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szkl. mąka kukurydziana
  2. 1,5 łyżeczki papryka słodka
  3. 3 szt. jajko
  4. 2-3 łyżki olej
  5. 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
  6. 1 łyżeczka imbir
  7. 1,5 łyżeczki czosnek
  8. 1 łyżeczka pieprz cayenne płaska
  9. 1,5 łyżeczki tymianek
  10. 1 łyżeczka pieprz
  11. 1 łyżeczka sól
  12. 8 szt. podudzia z kurczaka

Sos

  1. 4 łyżki miód
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 1-2 łyżki sos sojowy
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania panierki. W tym celu połącz: mąkę kukurydzianą, słodką paprykę, gałkę muszkatołową, imbir, czosnek, pieprz cayenne, tymianek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Roztrzep jajka w głębokim talerzu. Teraz obtocz każde podudzie z kurczaka w mieszance z mąki kukurydzianej, roztrzepanych jajkach i ponownie mące.

Obraz

3. Przygotowane podudzia umieść w formie do pieczenia i polej je delikatnie olejem. Kurczaki piecz przez 30 minut w piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj sos. W garnku na palniku połącz: miód, czosnek, sos sojowy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Gotowe kurczaki podawaj z sosem i dodatkami: frytki, ryż lub ziemniaki.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także