Kategorie Dania

Pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej z czerwonym pesto, pomidorkami i bazylią

Większość z nas uwielbia pierś z kurczaka, ponieważ jest bardzo smacznym, delikatnym i uniwersalnym mięsem, które można przygotowywać na masę różnych sposobów.

Dzisiaj chciałabym zaproponować ci ciekawy przepis, który zrobił na mnie bardzo duże wrażenie. Będzie to pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej z czerwonym pesto, pomidorkami i bazylią. Brzmi świetnie, prawda?

A więc do dzieła. Przepis poniżej.

Pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej z czerwonym pesto, pomidorkami i bazylią
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej z czerwonym pesto, pomidorkami i bazylią
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Dopraw plastry piersi z kurczaka solą i pieprzem. Następnie każdy z nich zawiń w szynkę parmeńską.
    Dopraw plastry piersi z kurczaka solą i pieprzem. Następnie każdy z nich zawiń w szynkę parmeńską.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się roztopi, włóż na nią kawałki kurczaka zawinięte w szynce. Smaż z każdej strony przez 2 minuty.
    Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się roztopi, włóż na nią kawałki kurczaka zawinięte w szynce. Smaż z każdej strony przez 2 minuty.
  3. W między czasie zajmiemy się przygotowaniem sosu. W tym celu do miski włóż pesto i śmietankę kremówkę. Dokładnie wymieszaj.
    W między czasie zajmiemy się przygotowaniem sosu. W tym celu do miski włóż pesto i śmietankę kremówkę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Kiedy kurczak się usmaży, wlej sos na patelnię. Dodaj pomidorki koktajlowe. Kiedy sos się zagotuje, przykryj patelnię pokrywką. Gotuj pod przykryciem przez 2-3 minuty. Po 2-3 minutach zdejmij pokrywkę i dodaj liście bazylii. Zdejmij z ognia.
    Kiedy kurczak się usmaży, wlej sos na patelnię. Dodaj pomidorki koktajlowe. Kiedy sos się zagotuje, przykryj patelnię pokrywką. Gotuj pod przykryciem przez 2-3 minuty. Po 2-3 minutach zdejmij pokrywkę i dodaj liście bazylii. Zdejmij z ognia.
  5. Gotowe danie podawaj samodzielnie lub z makaronem.
    Gotowe danie podawaj samodzielnie lub z makaronem.
  6. Smacznego!
Pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej z czerwonym pesto, pomidorkami i bazylią
141449