PrzepisDania głównePierś z kurczaka w szynce parmeńskiej z czerwonym pesto, pomidorkami i bazylią
Pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej z czerwonym pesto, pomidorkami i bazylią
Pyszności
03.11.2016 17:04, aktualizacja: 23.03.2018 10:38Większość z nas uwielbia pierś z kurczaka, ponieważ jest bardzo smacznym, delikatnym i uniwersalnym mięsem, które można przygotowywać na masę różnych sposobów.
Dzisiaj chciałabym zaproponować ci ciekawy przepis, który zrobił na mnie bardzo duże wrażenie. Będzie to pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej z czerwonym pesto, pomidorkami i bazylią. Brzmi świetnie, prawda?
A więc do dzieła. Przepis poniżej.
Składniki:
- 1 szt. pierś z kurczaka pokrojona w plastry
- sól
- pieprz
- 40 g szynka parmeńska w plastrach
- 1 łyżka masło
- 2 łyżki czerwone pesto
- 80 g śmietanka kremówka 30 %
- 150 g pomidorki koktajlowe przekrojone na mniejsze części
- liście bazylii świeże
Sposób przygotowania:
1. Dopraw plastry piersi z kurczaka solą i pieprzem. Następnie każdy z nich zawiń w szynkę parmeńską.
2. Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się roztopi, włóż na nią kawałki kurczaka zawinięte w szynce. Smaż z każdej strony przez 2 minuty.
3. W między czasie zajmiemy się przygotowaniem sosu. W tym celu do miski włóż pesto i śmietankę kremówkę. Dokładnie wymieszaj.
4. Kiedy kurczak się usmaży, wlej sos na patelnię. Dodaj pomidorki koktajlowe. Kiedy sos się zagotuje, przykryj patelnię pokrywką. Gotuj pod przykryciem przez 2-3 minuty. Po 2-3 minutach zdejmij pokrywkę i dodaj liście bazylii. Zdejmij z ognia.
5. Gotowe danie podawaj samodzielnie lub z makaronem.
6. Smacznego!