Pierś z kurczaka zawijana w szynce parmeńskiej, smażona z pomidorkami

Kurczak – osobiście uwielbiam go pod każdą postacią. To bardzo delikatne mięso, które idealnie wpasuje się w praktycznie każdą potrawę. A co jeżeli połączyć by go z szynką parmeńską i pomidorkami?
Muszę przyznać, że efekt takiej kombinacji jest wręcz wspaniały. Szynka i pomidorki nadają kurczakowi naprawdę wyjątkowy smak.
Składniki:
Porcje- 2 szt. pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- 8 plastrów szynka parmeńska
- 5 szt. pomidory malinowe
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki cukier
- 1/2 łyżki oliwa extra virgine
- liście bazylii opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Każdą pierś z kurczaka przekrój na 4 części.
- Przypraw mięso solą i pieprzem. Ilość przypraw według uznania, tak jak lubisz najbardziej.
- Umieść kawałek kurczaka na końcu plastra szynki parmeńskiej. Następnie zawiń mięso w szynce, w kierunku drugiego końca plastra. Powtórz tą samą czynność z 7 pozostałymi kawałkami kurczaka i 7 plastrami szynki parmeńskiej.
- Każdego pomidora natnij tak, jak na zdjęciu poniżej. Dzięki temu w następnych etapach łatwiej będzie pozbyć się jego skórki.
- Włóż pomidory do miski i zalej je wrzącą wodą tak, aby były w całości w niej zanurzone. Odstaw na kilka minut.
- Po kilku minutach wyjmij pomidory z wody i zdejmij z nich skórkę.
- Obrane pomidory pokrój w kostkę i przełóż do durszlaka w celu pozbycia się resztek wody.
- Przypraw pokrojone pomidory oregano i cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę extra vergine, a następnie włóż na nią kawałki kurczaka zawinięte w szynkę. Smaż tak długo, aż kurczak będzie dosmażony, a szynka delikatnie się zarumieni. Następnie zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na bok.
- Na patelnię przełóż pokrojone wcześniej pomidory. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie dodaj do nich kurczaka w szynce. Dobrze wszystko wymieszaj, aby kurczak był pokryty pomidorkami.
- Gotowe danie przełóż z patelni na talerz. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać jego wierzch świeżymy liśćmi bazylii.
- Smacznego!
Komentarze