in ,

Kurczak w sosie serowo-śmietanowo-cytrynowym z cebulą i szparagami

Poniżej znajduje się przepis na przyrządzenie kurczaka w sosie serowo-śmietanowo-cytrynowym z cebulą i szparagami.

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. Dopraw piersi z kurczaka z obydwóch stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Rozgrzej olej na patelni i włóż na nią kurczaka. Smaż z obydwóch stron. Kiedy mięso będzie dosmażone, zdejmij patelnię z ognia.
    Dopraw piersi z kurczaka z obydwóch stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Rozgrzej olej na patelni i włóż na nią kurczaka. Smaż z obydwóch stron. Kiedy mięso będzie dosmażone, zdejmij patelnię z ognia.
  2. Na osobnej patelni roztop masło, a następnie zeszklij cebulę. Dodaj szparagi i dopraw wszystko solą oraz pieprzem.
    Na osobnej patelni roztop masło, a następnie zeszklij cebulę. Dodaj szparagi i dopraw wszystko solą oraz pieprzem.
  3. Po ok. 10 minutach dodaj śmietankę, bulion rosołowy, sok z cytryny i czosnek. Wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj mozzarellę, parmezan (zostaw trochę do wykończenia) i cytrynę. Kiedy ser się roztopi dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj.
    Po ok. 10 minutach dodaj śmietankę, bulion rosołowy, sok z cytryny i czosnek. Wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj mozzarellę, parmezan (zostaw trochę do wykończenia) i cytrynę. Kiedy ser się roztopi dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj.
  4. Na wierzchu połóż usmażonego wcześniej kurczaka. Posyp go resztką parmezanu oraz natką pietruszki.
    Na wierzchu połóż usmażonego wcześniej kurczaka. Posyp go resztką parmezanu oraz natką pietruszki.
  5. Gotowe danie przełóż na talerze.
    Gotowe danie przełóż na talerze.