Kurczak w sosie serowo-śmietanowo-cytrynowym z cebulą i szparagami

Poniżej znajduje się przepis na przyrządzenie kurczaka w sosie serowo-śmietanowo-cytrynowym z cebulą i szparagami.
Składniki:
Porcje- 1 łyżka olej
- 2 szt. pierś z kurczaka
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki masło
- 1 szt. czerwona cebula posiekana
- 1 kg szparagi
- 3/4 szklanki śmietanka 30%
- 1/2 szklanki bulion rosołowy
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 3/4 szklanki mozzarella starta
- 1/2 szklanki parmezan starty
- 1 szt. cytryna kilka przekrojonych na pół plastrów
- 1 kg makaron ugotowany
- natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
- Dopraw piersi z kurczaka z obydwóch stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Rozgrzej olej na patelni i włóż na nią kurczaka. Smaż z obydwóch stron. Kiedy mięso będzie dosmażone, zdejmij patelnię z ognia.
- Na osobnej patelni roztop masło, a następnie zeszklij cebulę. Dodaj szparagi i dopraw wszystko solą oraz pieprzem.
- Po ok. 10 minutach dodaj śmietankę, bulion rosołowy, sok z cytryny i czosnek. Wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj mozzarellę, parmezan (zostaw trochę do wykończenia) i cytrynę. Kiedy ser się roztopi dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj.
- Na wierzchu połóż usmażonego wcześniej kurczaka. Posyp go resztką parmezanu oraz natką pietruszki.
- Gotowe danie przełóż na talerze.
Komentarze