Kurczak z nadzieniem zapiekany na ziemniakach

Co powiesz na takie połączenie – kurczak z nadzieniem plus zapiekane ziemniaki? Uwierz nam, to strzał w 10! Na pewno tego nie pożałujesz.
Zobacz także: Kotlet drobiowy z camembertem
Składniki:
PorcjeKurczak
- 3 szt. pierś z kurczaka
- 3 szczypty sól
- 3 szczypty pieprz
- 1 szkl. mąka
- 3 szt. jajka
- 1 szkl. bułka tarta
- 2 plastry szynka
- 2 plastry żółty ser
Ziemniaki
- 4 szt ziemniaki
- 2 łyżki olej
- 1 szczypta rozmaryn suszony
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Pozostałe składniki
- 1 szkl. sos beszamelowy
Sposób przygotowania:
- Natnij 3 piersi z kurczaka jak na zdjęciu poniżej.
- Następnie dopraw je do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Po czym obtocz w mące, jajkach i bułce tartej.
- Z plastrów szynki i sera stwórz mini wieżę i podziel ją na 3 części.
- We wcześniej zrobionych otworach umieść szynkę i ser.
- W formie do pieczenia rozprowadź podzielone w kostkę ziemniaki. Następnie dodaj olej roślinny, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Na wierzchu umieść kurczaka i polej każdy kawałek sosem beszamelowym. Piecz przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze