Nasz marynowany kurczak z piekarnika zrobi furorę w każdym domu. Możesz dodać do niego przeróżne dodatki i podać na tak wiele sposobów. W końcu kreatywności nigdy za wiele!
A jeśli jesteś fanką mięsnych przepisów, koniecznie zapoznaj się również z recepturą na kotlet drobiowy z camembertem.
Składniki:
PorcjeMięso
- 1 szt. cały kurczak
Marynata
- 150 ml oliwa z oliwek
- 80 ml zalewa z marynowanej papryki
- 3-4 szt. papryczki zielone
- 6 szt. ząbki czosnku
- 200 g marynowana papryka
- 2 łyżki papryka słodka
- 2 łyżki oregano suszone
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1 łyżeczka wędzona papryka
Dodatki
- 1 szkl. majonez
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od usunięcia kręgosłupa z kurczaka. Następnie dociśnij kurczaka do blatu, aby spłaszczyć mięso.
- Teraz przygotuj marynatę w blenderze z: oliwy z oliwek, zalewy z marynowanej papryki, soku z cytryny, marynowanej papryki, zielonej papryczki, czosnku, suszonego oregano, soli, pieprzu, wędzonej papryki, cukru oraz słodkiej papryki.
- 3/4 marynaty rozprowadź na kurczaku. Odstaw na 2 godziny do lodówki, po czym piecz w piekarniku przez godzinę (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Resztę marynaty zagotuj i połącz z majonezem. I sos jest już gotowy!
- Smacznego!
Marynowany kurczak z piekarnikaKurczak w ostrej marynacie najpierw wylądował w piekarniku, a potem na naszych talerzach 😉🔥PRZEPIS 👉 http://www.pysznosci.pl/253907
Posted by Pyszności on Sunday, November 17, 2019