PrzepisObiadMarynowany kurczak z piekarnika - idealny dodatek na obiad

Marynowany kurczak z piekarnika - idealny dodatek na obiad

Marynowany kurczak z piekarnika - idealny dodatek na obiad
Pyszności
15.05.2019 17:00, aktualizacja: 05.10.2020 13:09

Nasz marynowany kurczak z piekarnika zrobi furorę w każdym domu. Możesz dodać do niego przeróżne dodatki i podać na tak wiele sposobów. W końcu kreatywności nigdy za wiele!

A jeśli jesteś fanką mięsnych przepisów, koniecznie zapoznaj się również z recepturą na kotlet drobiowy z camembertem.

Składniki:

Marynata

  1. 150 ml oliwa z oliwek
  2. 1 łyżeczka pieprz
  3. 1/2 szt. cytryna sok
  4. 1 łyżeczka wędzona papryka
  5. 80 ml zalewa z marynowanej papryki
  6. 3-4 szt. papryczki zielone
  7. 6 szt. ząbki czosnku
  8. 200 g marynowana papryka
  9. 2 łyżki papryka słodka
  10. 2 łyżki oregano suszone
  11. 1 łyżeczka cukier
  12. 1 łyżeczka sól

Dodatki

  1. 1 szkl. majonez

Mięso

  1. 1 szt. cały kurczak

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od usunięcia kręgosłupa z kurczaka. Następnie dociśnij kurczaka do blatu, aby spłaszczyć mięso.

Obraz

2. Teraz przygotuj marynatę w blenderze z: oliwy z oliwek, zalewy z marynowanej papryki, soku z cytryny, marynowanej papryki, zielonej papryczki, czosnku, suszonego oregano, soli, pieprzu, wędzonej papryki, cukru oraz słodkiej papryki.

Obraz

3. 3/4 marynaty rozprowadź na kurczaku. Odstaw na 2 godziny do lodówki, po czym piecz w piekarniku przez godzinę (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

4. Resztę marynaty zagotuj i połącz z majonezem. I sos jest już gotowy!

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także