PrzepisObiadKurczak z ryżem po meksykańsku

Kurczak z ryżem po meksykańsku

Kurczak z ryżem po meksykańsku
Pyszności
03.03.2020 17:00, aktualizacja: 04.03.2020 15:02

Kurczak z ryżem po meksykańsku to nasza dzisiejsza propozycja na udany obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Składniki:

Kurczak

  1. 2 szt. filet z kurczaka
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka słodka papryka
  4. 1/2 łyżeczki chili opcjonalnie
  5. 1/2 łyżeczki kmin rzymski
  6. 1/2 łyżeczki sól
  7. 1/3 łyżeczki pieprz
  8. 1/3 łyżeczki ostra papryka

Ryż

  1. 200 g czarna fasola
  2. 100 g kukurydza
  3. 1/2 szt. czerwona cebula
  4. 1 łyżka przecier pomidorowy
  5. 1 łyżka sos Chilli Sriracha opcjonalnie
  6. 100 g ryż basmati ugotowany
  7. 1/2 szt. czerwona papryka

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce połącz: ugotowany ryż, czerwoną paprykę, czarną fasolę, kukurydzę, czerwoną cebulę, sos Chilli Sriracha, przecier pomidorowy i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Przy pomocy tłuczka rozbij pierś z kurczaka. Następnie skropl ją oliwą z oliwek i dopraw przy pomocy przypraw: sól, pieprz, kmin rzymski, chili oraz słodka i ostra papryka.

Obraz

3. Rozprowadź mieszankę ryżową na kurczaku.

Obraz

4. Następnie zwiń boki i zabezpiecz je przy pomocy wykałaczek.

Obraz

5. Kurczaka przełóż do formy do pieczenia. Posyp serem i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także