PrzepisDania główneAromatyczny kurczak z warzywami w sosie teriyaki

Aromatyczny kurczak z warzywami w sosie teriyaki

Aromatyczny kurczak z warzywami w sosie teriyaki
Pyszności
15.09.2016 17:37, aktualizacja: 19.03.2024 15:05

Uwielbiam kurczaka, ponieważ świetnie pasuje praktycznie do każdej potrawy. W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić aromatycznego kurczaka z warzywami w sosie teriyaki.

To bardzo zdrowe danie i idealnie sprawdzi się u osób, które dbają o swoją linię. Koniecznie go wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz.

Dokładny przepis poniżej.

Składniki:

  1. 60 g miód
  2. 2 łyżki imbir drobno pokrojony
  3. 3 szt. marchewka pokrojona w plastry
  4. płatki chilli
  5. 200 g brokuł podzielony na różyczki
  6. 75 ml woda
  7. 60 ml sos sojowy
  8. 4 łyżki skrobia kukurydziana
  9. 1 łyżka oliwa z oliwek
  10. 600 g udko z kurczaka bez kości, pokrojone w kostkę
  11. sól
  12. pieprz
  13. 2 ząbki czosnek wyciśnięte
Sposób przygotowania:
1. Do garnuszka włóż miód, imbir, wodę, sos sojowy i skrobię kukurydzianą. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok 5 minut, aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas mieszaj.
2. Rozgrzej oliwę z oliwę z oliwek, a następnie wrzuć na nią kurczaka i przypraw go solą i pieprzem. Podsmażaj go przez ok 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj czosnek, marchew, przygotowany wcześniej sos i płatki chilli. Gotuj przez 5 minut. Po 5 minutach dodaj brokuły i dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Rozłóż danie do miseczek. Podawaj samodzielnie lub z ryżem.
4. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także