Kurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką

Kurczak zapiekany z ziemniakami i cukinią pod pierzynką to nasz tajny przepis na udany obiad. Kiedy go serwujemy, nasi goście zawsze proszą o recepturę.



Warzywa do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Przekładany kurczak z piekarnika
Składniki:
PorcjeKurczak
- 2 szt. filety z kurczaka
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka czerowna papryka
- 1 łyżeczka granulowana cebula
Warzywa
- 3 szt. ziemniaki
- 1 szt. cukinia
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Pierzynka
- 300 g jogurt grecki
- 1-2 łyżki majonez
- 3/4 szkl. mozzarella


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od podzielenia kurczaka na mniejsze kawałki.
- Następnie połącz je z: oliwą z oliwek, solą, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, pieprzem, suszoną cebulą oraz czerwoną papryką. Dokładnie wymieszaj.
- Czas przygotować warzywa. W tym celu podziel cukinie i ziemniaki w cienkie plastry.
- Oddziel cukinie od ziemniaków, po czym dodaj do ziemniaków oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, pieprz oraz sól. Ponownie wymieszaj.
- Na spodzie naczynia żaroodpornego stwórz pierwszą warstwę z talarków ziemniaczanych. Następnie umieść na wierzchu doprawionego kurczaka.
- Trzecią warstwę stwórz z cukinii, a następną z ziemniaków.
- Na koniec połącz jogurt grecki i majonez. Powstałą mieszankę przełóż na wierzch zapiekanki.
- Posyp całość mozzarellą, po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Pycha!
Komentarze