kurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką
Kategorie DaniaPhilipsPrzepisyRobot kuchenny

Kurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką

Kurczak zapiekany z ziemniakami i cukinią pod pierzynką to nasz tajny przepis na udany obiad. Kiedy go serwujemy, nasi goście zawsze proszą o recepturę.

Warzywa do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Zobacz także: Przekładany kurczak z piekarnika

Kurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką4
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Kurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje
Kurczak
Warzywa
Pierzynka

Sposób przygotowania:

  1. Cały proces rozpocznij od podzielenia kurczaka na mniejsze kawałki.
    Cały proces rozpocznij od podzielenia kurczaka na mniejsze kawałki.
  2. Następnie połącz je z: oliwą z oliwek, solą, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, pieprzem, suszoną cebulą oraz czerwoną papryką. Dokładnie wymieszaj.
    Następnie połącz je z: oliwą z oliwek, solą, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, pieprzem, suszoną cebulą oraz czerwoną papryką. Dokładnie wymieszaj.
  3. Czas przygotować warzywa. W tym celu podziel cukinie i ziemniaki w cienkie plastry.
    Czas przygotować warzywa. W tym celu podziel cukinie i ziemniaki w cienkie plastry.
  4. Oddziel cukinie od ziemniaków, po czym dodaj do ziemniaków oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, pieprz oraz sól. Ponownie wymieszaj.
    Oddziel cukinie od ziemniaków, po czym dodaj do ziemniaków oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, pieprz oraz sól. Ponownie wymieszaj.
  5. Na spodzie naczynia żaroodpornego stwórz pierwszą warstwę z talarków ziemniaczanych. Następnie umieść na wierzchu doprawionego kurczaka.
    Na spodzie naczynia żaroodpornego stwórz pierwszą warstwę z talarków ziemniaczanych. Następnie umieść na wierzchu doprawionego kurczaka.
  6. Trzecią warstwę stwórz z cukinii, a następną z ziemniaków.
    Trzecią warstwę stwórz z cukinii, a następną z ziemniaków.
  7. Na koniec połącz jogurt grecki i majonez. Powstałą mieszankę przełóż na wierzch zapiekanki.
    Na koniec połącz jogurt grecki i majonez. Powstałą mieszankę przełóż na wierzch zapiekanki.
  8. Posyp całość mozzarellą, po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
    Posyp całość mozzarellą, po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  9. Pycha!
    Pycha!
kurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką
355048