PrzepisDania główneKurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką

Kurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką

Kurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką
Pyszności
21.07.2021 17:00

Kurczak zapiekany z ziemniakami i cukinią pod pierzynką to nasz tajny przepis na udany obiad. Kiedy go serwujemy, nasi goście zawsze proszą o recepturę.

Warzywa do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Warzywa

  1. 2 łyżki oliwa z oliwek
  2. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 3 szt. ziemniaki
  6. 1 szt. cukinia

Pierzynka

  1. 300 g jogurt grecki
  2. 1-2 łyżki majonez
  3. 3/4 szkl. mozzarella

Kurczak

  1. 2 szt. filety z kurczaka
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  6. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  7. 1 łyżeczka czerowna papryka
  8. 1 łyżeczka granulowana cebula

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia kurczaka na mniejsze kawałki.

Obraz

2. Następnie połącz je z: oliwą z oliwek, solą, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, pieprzem, suszoną cebulą oraz czerwoną papryką. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Czas przygotować warzywa. W tym celu podziel cukinie i ziemniaki w cienkie plastry.

Obraz

4. Oddziel cukinie od ziemniaków, po czym dodaj do ziemniaków oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, pieprz oraz sól. Ponownie wymieszaj.

Obraz

5. Na spodzie naczynia żaroodpornego stwórz pierwszą warstwę z talarków ziemniaczanych. Następnie umieść na wierzchu doprawionego kurczaka.

Obraz

6. Trzecią warstwę stwórz z cukinii, a następną z ziemniaków.

Obraz

7. Na koniec połącz jogurt grecki i majonez. Powstałą mieszankę przełóż na wierzch zapiekanki.

Obraz

8. Posyp całość mozzarellą, po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

9. Pycha!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także