PrzepisPrzekąskiPlasterki ziemniaka, cebulę i ser zawinęła w ciasto francuskie. Ślinka cieknie na widok tego, co powstało

Plasterki ziemniaka, cebulę i ser zawinęła w ciasto francuskie. Ślinka cieknie na widok tego, co powstało

Plasterki ziemniaka, cebulę i ser zawinęła w ciasto francuskie. Ślinka cieknie na widok tego, co powstało
Pyszności
24.02.2017 18:11, aktualizacja: 31.05.2017 15:54

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie niezwykłych kwiatków z ciasta francuskiego z ziemniakami i czerwoną cebulą.

Składniki:

  1. 1 łyżka olej
  2. 2 szt. czerwona cebula pokrojona w piórka
  3. 1 opakowanie ser camembert pokrojony na kawałki
  4. 1 szt. czerwona cebula pokrojona w krążki
  5. 100 ml ocet balsamiczny
  6. 100 g cukier
  7. 400 ml woda
  8. 200 g ciasto francuskie
  9. 4 plastry boczek
  10. 3 szt. ziemniaki pokrojone w cienkie plastry
  11. sól
  12. pieprz
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej olej w garnuszku, a następnie wrzuć do niego 2 czerwone cebule pokrojone w piórka, 100 ml octu balsamicznego, 100 g cukru i 400 ml wody. Gotuj, co jakiś czas mieszając tak długo, aż składniki zmniejszą się o połowę.

Obraz

2. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na równej szerokości paski.

Obraz

3. Ustaw paski poziomo. Każdy pasek nasmaruj 1 łyżką wcześniej przygotowanego sosu cebulowego i ułóż po 1 plastrze boczku. Następnie ułóż obok siebie plastry ziemniaków i dopraw je solą i pieprzem. Na koniec ułóż plastry cebuli i kawałki sera camembert.

Obraz

4. Następnie ułóż obok siebie plastry ziemniaków i dopraw je solą i pieprzem. Na koniec ułóż plastry cebuli i kawałki sera camembert.

Obraz

5. Zagnij dolną część ciasta francuskiego do środka, a następnie zawiń paski tak, aby powstały kwiatki.

Obraz

6. Powstałe kwiatki ułóż w blaszce na muffinki i nasmaruj je z wierzchu oliwą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.

Obraz

7. Po 20 minutach wyjmij gotowe kwiatki z piekarnika i przełóż je na talerz.

Obraz
8. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także