PrzepisPrzekąskiPlasterki ziemniaka, cebulę i ser zawinęła w ciasto francuskie. Ślinka cieknie na widok tego, co powstało
Plasterki ziemniaka, cebulę i ser zawinęła w ciasto francuskie. Ślinka cieknie na widok tego, co powstało
Pyszności
24.02.2017 18:11, aktualizacja: 31.05.2017 15:54Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie niezwykłych kwiatków z ciasta francuskiego z ziemniakami i czerwoną cebulą.
Składniki:
- 1 łyżka olej
- 2 szt. czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 opakowanie ser camembert pokrojony na kawałki
- 1 szt. czerwona cebula pokrojona w krążki
- 100 ml ocet balsamiczny
- 100 g cukier
- 400 ml woda
- 200 g ciasto francuskie
- 4 plastry boczek
- 3 szt. ziemniaki pokrojone w cienkie plastry
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej olej w garnuszku, a następnie wrzuć do niego 2 czerwone cebule pokrojone w piórka, 100 ml octu balsamicznego, 100 g cukru i 400 ml wody. Gotuj, co jakiś czas mieszając tak długo, aż składniki zmniejszą się o połowę.
2. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na równej szerokości paski.
3. Ustaw paski poziomo. Każdy pasek nasmaruj 1 łyżką wcześniej przygotowanego sosu cebulowego i ułóż po 1 plastrze boczku. Następnie ułóż obok siebie plastry ziemniaków i dopraw je solą i pieprzem. Na koniec ułóż plastry cebuli i kawałki sera camembert.
4. Następnie ułóż obok siebie plastry ziemniaków i dopraw je solą i pieprzem. Na koniec ułóż plastry cebuli i kawałki sera camembert.
5. Zagnij dolną część ciasta francuskiego do środka, a następnie zawiń paski tak, aby powstały kwiatki.
6. Powstałe kwiatki ułóż w blaszce na muffinki i nasmaruj je z wierzchu oliwą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
7. Po 20 minutach wyjmij gotowe kwiatki z piekarnika i przełóż je na talerz.
8. Smacznego!