Lasagne w formie babki

Lasagne w formie babki? Czemu nie! Naszym zdaniem to idealna kombinacja, która sprawdzi się świetnie zarówno jako niedzielny obiad, jak i przekąska podczas imprezy. Same pyszności!
Składniki:
Porcje- 800 g wołowina mielona
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 700 g sos pomidorowy
- 450 g ser ricotta
- 1/2 szkl. parmezan
- 1/4 szkl. bazylia posiekana
- 1 szt. jajko
- 18 szt. makaron lasagne
- 2 szkl. mozzarella
- pietruszka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż wołowinę. Dopraw ją solą i pieprzem. Następnie dodaj sos pomidorowy i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- W misce połącz ze sobą ricottę, parmezan, bazylię oraz jajko.
- Na dnie formy na babkę ułóż makaron. Następnie ułóż startą mozzarellę, sos oraz makaron.
- Na kolejnej warstwie makaronu ułóż wcześniej przygotowaną mieszankę z serem ricottą i makaron.
- Stwórz kilka warstw. Na samym wierzchu ułóż starty ser i włóż przyszłą babkę do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na 45 minut.
- Lasagne w formie babki pokrój na kawałki, a w centralnej części ułóż sos.
- Czyż nie wygląda genialnie?
Komentarze