Lasagne i spaghetti w jednym

25 października przypada Światowy Dzień Makronów, dlatego też w naszej kuchni nie mogło zabraknąć propozycji z tym kultowym składnikiem.
Tym razem postanowiliśmy połączyć ze sobą lasagne i spaghetti i podać je w zupełnie innej odsłonie. Co z tego wyszło? Przekonaj się sam i przeczytaj ten post do końca.
Składniki:
Porcje- 1/2 szt. cebula posiekana
- 2 ząbki czosnek
- 700 g mięso mielone
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szt. marchewka
- 500 g sos pomidorowy
- 12 szt. makaron lasagne ugotowany
- 100 g serek śmietankowy
- 120 g mozarella
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę i czosnek. Następnie dodaj mięso mielone i dopraw je do smaku za pomocą soli i pieprzu.
- Po chwili dodaj marchewkę i sos pomidorowy.
- Na dnie naczynia rozprowadź grubą warstwę mięsnego farszu. Podziel każdy makaron lasagne na 4 części i zwiń je w rulony. Następnie ułóż je w formie, blisko siebie.
- Mini makaroniki wypełnij wcześniej przygotowanym sosem.
- W każdej rurce z makaronu umieść serek śmietankowy. Następnie posyp całość mozarellą.
- Włóż formę do piekarnika (145 stopni Celsjusza) na 35 minut.
- I to wszystko! Smacznego 🙂
Komentarze