Lasagne muffinki

Lasagne w formie muffinek? Wiemy, to na początku może brzmieć wręcz dziwnie, ale uwierz nam na słowo – makaron w takiej formie smakuje i prezentuje się obłędnie 🥰



Zobacz także: Roladki z karkówki faszerowane kiszoną kapustą
Składniki:
PorcjeSos do lasagne
- 10-12 plastrów makaron lasagne ugotowany
- 400 g mięso mielone
- 1/2 szt. cebula
- 1/2 szt. cukinia
- 1/2 szt. czerwona papryka
- 2 ząbki czosnek
- 500 ml sos pomidorowy
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylia
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta sól
Serowa warstwa
- 300 g ser śmietankowy
- 200 g ricotta
- 1/3 szkl. parmezan
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szkl. mozzarella


Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, czosnek oraz czerwoną paprykę.
- Jako kolejne składniki dodaj: mięso mielone, sos pomidorowy,...
- ...cukinię, oregano, bazylię, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
- W międzyczasie przygotuj serową mieszankę z: serka śmietankowego, ricotty, parmezanu, mozzarelli, jajka, pieprzu i soli.
- W formie na muffiny umieść ugotowany makaron lasagne. Następnie dodaj farsz z patelni, serową mieszankę i makaron.
- Znowu stwórz dwie warstwy z mięsnej i serowej mieszanki. Na wierzchu posyp parmezanem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze