Lasagne z cukinią

Lasagne z cukinią i mielonym indykiem to nasza najnowsza kombinacja w stylu fit. I od razu musimy się przyznać, że zakochaliśmy się w niej od pierwszego kęsa. Zresztą z Tobą będzie podobnie, wystarczy, że raz jej skosztujesz, a już na stałe zadomowi się w Twoim menu.



W przygotowaniu fitowej lasagne pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Bagietka z mięsnym farszem
Składniki:
Porcje- 1-2 szt. cukinia
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. cebula
- 3 szt. marchewki
- 3 łodygi seler naciowy
- 400 g mielone mięso z indyka
- 800 g pomidory krojone w zalewie
- 1/2 szkl. liście bazylii
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 500 g serek ricotta
- 150 g szpinak
- 1-2 ząbki czosnek
- 1 szt. jajko
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki biały pieprz
- 1/3 szkl. parmezan starty
Sposób przygotowania:
- Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, seler naciowy i marchewki.
- Po chwili dodaj mięso mielone, pomidory krojone w zalewie i świeżą bazylię. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
- W międzyczasie połącz w robocie kuchennym: ricottę, szpinak, czosnek, parmezan, jajko, pieprz i sól.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cienkie plastry cukinii.
- W naczyniu żaroodpornym umieść pierwszą warstwę sosu z mięsem. Następnie ułóż podsmażone plastry cukinii i warstwę zielonej mieszanki. Powtórz kolejno wszystkie warstwy.
- Na wierzchu rozsyp parmezan. Lasagne wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze