PrzepisFitLasagne z cukinią

Lasagne z cukinią

Lasagne z cukinią
Pyszności
25.02.2020 12:00, aktualizacja: 16.08.2020 15:07

Lasagne z cukinią i mielonym indykiem to nasza najnowsza kombinacja w stylu fit. I od razu musimy się przyznać, że zakochaliśmy się w niej od pierwszego kęsa. Zresztą z Tobą będzie podobnie, wystarczy, że raz jej skosztujesz, a już na stałe zadomowi się w Twoim menu.

W przygotowaniu fitowej lasagne pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 1-2 szt. cukinia
  2. 3 łyżki oliwa z oliwek
  3. 500 g serek ricotta
  4. 150 g szpinak
  5. 1-2 ząbki czosnek
  6. 1 szt. jajko
  7. 1/2 łyżeczki sól
  8. 1/3 łyżeczki biały pieprz
  9. 1/3 szkl. parmezan starty
  10. 1 szt. cebula
  11. 3 szt. marchewki
  12. 3 łodygi seler naciowy
  13. 400 g mielone mięso z indyka
  14. 800 g pomidory krojone w zalewie
  15. 1/2 szkl. liście bazylii
  16. 1 łyżeczka sól
  17. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, seler naciowy i marchewki.

Obraz

2. Po chwili dodaj mięso mielone, pomidory krojone w zalewie i świeżą bazylię. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.

Obraz

3. W międzyczasie połącz w robocie kuchennym: ricottę, szpinak, czosnek, parmezan, jajko, pieprz i sól.

Obraz

4. Na rozgrzanej patelni podsmaż cienkie plastry cukinii.

Obraz

5. W naczyniu żaroodpornym umieść pierwszą warstwę sosu z mięsem. Następnie ułóż podsmażone plastry cukinii i warstwę zielonej mieszanki. Powtórz kolejno wszystkie warstwy.

Obraz

6. Na wierzchu rozsyp parmezan. Lasagne wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także