Lasagne z cukinii

Lasagne z cukinii? No pewnie, że się da – i to w jakim stylu. Ślinka cieknie od samego patrzenia. Tego po prostu nie możesz przegapić ❤️
Zobacz także: Kurczak ze szpinakiem z patelni
Składniki:
PorcjeCukinia
- 2 szt. cukinia
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2-3 szczypty sól
- 2-3 szczypty pieprz
Pieczarkowy farsz
Serwy miks
- 180 g ser typu włoski
- 1 szt. jajko
- 1/2 szkl. mozzarella
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Przy pomocy mandoliny podziel cukinie na cienkie plastry. Następnie polej je delikatnie oliwą z oliwek, po czym dopraw solą i pieprzem. Na koniec wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Czas na pieczarkową mieszankę. Na rozgrzanej patelni połącz czosnek i cebulę, po czym dodaj: pieczarki, bazylię, pieprz, sól oraz sos pomidorowy.
- Teraz przygotuj serowy miks. W tym celu połącz w misce: ser typu włoskiego, jajko, mozzarellę, sól i pieprz.
- Na podpieczonej cukinii ułóż serową mieszankę.
- Następnie dodaj farsz z pieczarkami i zwiń w rulon.
- W formie do pieczenia rozprowadź sos pomidorowy. Po czym dodaj rulony z cukinii. Na wierzchu umieść pieczarki w sosie i posyp żółtym serem. Ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 20 minut.
- Smacznego!
Komentarze