Kategorie Dania

Lasagne z dodatkiem ziemniaków – danie, które połączyło w sobie bardzo ciekawe smaki.

Włosi mogą pochwalić się tym, że w ich kraju można skosztować najlepszej pizzy, lodów i makaronów. Z tego kraju wywodzi się także popularna lasagna, którą każdy przynajmniej raz w życiu jadł.

Jako, że Polacy uwielbiają ziemniaki, dzisiaj zaproponuję ci lasagnę w nieco innej odsłonie – właśnie z ich dodatkiem. Muszę przyznać, że to naprawdę bardzo ciekawe połączenie smaków.

Przepis poniżej.

lasagne-1
Lasagne z dodatkiem ziemniaków - danie, które połączyło w sobie bardzo ciekawe smaki.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Lasagne z dodatkiem ziemniaków - danie, które połączyło w sobie bardzo ciekawe smaki.
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dnie poukładaj plastry ziemniaków.
    Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dnie poukładaj plastry ziemniaków.
  2. Na ziemniakach ułóż umyte liście bazylii.
    Na ziemniakach ułóż umyte liście bazylii.
  3. Na liściach bazylii rozsmaruj warstwę sosu bolognese.
    Na liściach bazylii rozsmaruj warstwę sosu bolognese.
  4. Sos bolognese posyp startym serem.
    Sos bolognese posyp startym serem.
  5. Teraz powtórzymy jeszcze raz wszystkie warstwy. A więc znowu: ziemniaki,
    Teraz powtórzymy jeszcze raz wszystkie warstwy. A więc znowu: ziemniaki,
  6. Liście bazylii,
    Liście bazylii,
  7. Sos bolognese...
    Sos bolognese...
  8. . ... i starty ser. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i piecz przez 90 minut.
    . ... i starty ser. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i piecz przez 90 minut.
  9. Po 90 minutach wyjmij danie z piekarnika i pokrój je na kawałki.
    Po 90 minutach wyjmij danie z piekarnika i pokrój je na kawałki.
  10. Smacznego!
Lasagne z dodatkiem ziemniaków – danie, które połączyło w sobie bardzo ciekawe smaki.
112696