Lasagne z dodatkiem ziemniaków – danie, które połączyło w sobie bardzo ciekawe smaki.

Włosi mogą pochwalić się tym, że w ich kraju można skosztować najlepszej pizzy, lodów i makaronów. Z tego kraju wywodzi się także popularna lasagna, którą każdy przynajmniej raz w życiu jadł.
Jako, że Polacy uwielbiają ziemniaki, dzisiaj zaproponuję ci lasagnę w nieco innej odsłonie – właśnie z ich dodatkiem. Muszę przyznać, że to naprawdę bardzo ciekawe połączenie smaków.
Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 3 szt. ziemniaki pokrojone w cienkie plastry
- 50 g liście bazylii swieże
- 500 g sos bolognese
- 300 g ser starty
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dnie poukładaj plastry ziemniaków.
- Na ziemniakach ułóż umyte liście bazylii.
- Na liściach bazylii rozsmaruj warstwę sosu bolognese.
- Sos bolognese posyp startym serem.
- Teraz powtórzymy jeszcze raz wszystkie warstwy. A więc znowu: ziemniaki,
- Liście bazylii,
- Sos bolognese...
- . ... i starty ser. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i piecz przez 90 minut.
- Po 90 minutach wyjmij danie z piekarnika i pokrój je na kawałki.
- Smacznego!
Komentarze