PrzepisDania główneLasagne z dodatkiem ziemniaków - danie, które połączyło w sobie bardzo ciekawe smaki.

Lasagne z dodatkiem ziemniaków - danie, które połączyło w sobie bardzo ciekawe smaki.

Lasagne z dodatkiem ziemniaków - danie, które połączyło w sobie bardzo ciekawe smaki.
Pyszności
21.07.2016 17:04, aktualizacja: 25.05.2017 13:33

Włosi mogą pochwalić się tym, że w ich kraju można skosztować najlepszej pizzy, lodów i makaronów. Z tego kraju wywodzi się także popularna lasagna, którą każdy przynajmniej raz w życiu jadł.

Jako, że Polacy uwielbiają ziemniaki, dzisiaj zaproponuję ci lasagnę w nieco innej odsłonie - właśnie z ich dodatkiem. Muszę przyznać, że to naprawdę bardzo ciekawe połączenie smaków.

Przepis poniżej.

Obraz

Składniki:

  1. 3 szt. ziemniaki pokrojone w cienkie plastry
  2. 50 g liście bazylii swieże
  3. 500 g sos bolognese
  4. 300 g ser starty
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dnie poukładaj plastry ziemniaków.
2. Na ziemniakach ułóż umyte liście bazylii.
3. Na liściach bazylii rozsmaruj warstwę sosu bolognese.
4. Sos bolognese posyp startym serem.
5. Teraz powtórzymy jeszcze raz wszystkie warstwy. A więc znowu: ziemniaki,
6. Liście bazylii,
7. Sos bolognese...
8. . ... i starty ser. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i piecz przez 90 minut.
9. Po 90 minutach wyjmij danie z piekarnika i pokrój je na kawałki.
10. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także