Leniwe pierogi ze śliwką

Dawno nie było u nas pierogów, dlatego dziś przechodzimy z genialnym przepisem na pyszne pierogi leniwe ze śliwką. Kto ma ochotę?
Składniki:
Porcje- 400 g twaróg
- 1 szkl. mąka poznańska typ 500
- 1/2 szkl. cukier
- 1 szt. jajko roztrzepane
- 10 szt. śliwka
- 1/3 szkl. bułka tarta
- 1 łyżeczka cynamon
- 25 g masło
- 200 g śmietana 18%
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj ciasto na pierogi. W tym celu połącz ze sobą twaróg, mąkę, cukier i jajko.
- Zagnieć na ciasto. Następnie rozwałkuj kawałek jak na zdjęciu poniżej i ułóż na cieście połówki śliwek.
- Złóż ciasto na pół i przetnij dookoła śliwek. Przy pomocy widelca zrób falbankę.
- Na patelni połącz ze sobą bułkę tartą, cynamon i masło.
- Ugotuj pierogi.
- Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną i przygotowaną wcześniej posypką. Smacznego!
Komentarze