Dziś przychodzimy z pomysłem na ciasto ze szpinaku, które nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje! czego chcieć więcej? 😉
Ciasto
Masa
- 500 ml śmietanka 30%
- 1 opakowanie galaretka cytrynowa
- 1/3 szkl. gorąca woda
- borówki do dekoracji
- granat do dekoracji
Sposób przygotowania:
-
W mikserze połącz ze sobą stopniowo jajka i cukier. Jako kolejny składnik dodaj olej.
-
Następnie dodaj szpinak (wcześniej go podgrzej na patelni i zblenduj w blenderze) oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
-
Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
-
Ostudzone ciasto podziel na pół. Górną część podziel na mniejsze kawałki.
-
W mikserze przygotuj masę, łącząc ze sobą śmietankę i ostudzoną galaretkę cytrynową (rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody). Rozprowadź masę na cieście, po czym na wierzchu rozsyp kawałki ciasta, borówki i granat.
-
Wstaw do lodówki na 2 godziny. Smacznego!