PrzepisPrzekąskiPyszne lizaki z szynką szwarcwaldzką, bazylią, serem i boczkiem

Pyszne lizaki z szynką szwarcwaldzką, bazylią, serem i boczkiem

Pyszne lizaki z szynką szwarcwaldzką, bazylią, serem i boczkiem
Pyszności
05.05.2017 11:37, aktualizacja: 16.06.2017 11:12

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie lizaków z ciasta z szynką szwarcwaldzką, bazylią, serem i boczkiem.

Składniki:

  1. 400 g spód do pizzy
  2. 4 łyżki sos pomidorowy
  3. 4 plastry szynka szwarcwaldzka pokrojona na mniejsze kawałki
  4. 8 szt. liście bazylii
  5. 80 g ser żółty starty
  6. 1 szt. jajko rozmieszane
  7. 40 g cheddar starty
  8. 3 plastry boczek posiekany i podsmazony
  9. 8 szt. patyczków do lodów
Sposób przygotowania:

1. Rozwiń spód do pizzy i powyciskaj z niego 16 serduszek lub innych kształtów.

Obraz

2. Do 8 serduszek wbij po jednym patyczku, a następnie nałóż kolejno: sos pomidorowy, szyna szwarcwaldzka, liść bazylii, starty ser żółty. Wystające kawałki ciasta nasmaruj jajkiem, a następnie przykryj pozostałymi serduszkami i dociśnij krawędzie.

Obraz

3. Ułóż lizaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu startym serem cheddar oraz posiekanym i podsmażonym boczkiem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 20 minut.

Obraz

4. Po 20 minutach wyjmij gotowe lizaki z piekarnika.

Obraz
5. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także