PrzepisPrzekąskiPyszne lizaki z szynką szwarcwaldzką, bazylią, serem i boczkiem
Pyszne lizaki z szynką szwarcwaldzką, bazylią, serem i boczkiem
Pyszności
05.05.2017 11:37, aktualizacja: 16.06.2017 11:12Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie lizaków z ciasta z szynką szwarcwaldzką, bazylią, serem i boczkiem.
Składniki:
- 400 g spód do pizzy
- 4 łyżki sos pomidorowy
- 4 plastry szynka szwarcwaldzka pokrojona na mniejsze kawałki
- 8 szt. liście bazylii
- 80 g ser żółty starty
- 1 szt. jajko rozmieszane
- 40 g cheddar starty
- 3 plastry boczek posiekany i podsmazony
- 8 szt. patyczków do lodów
Sposób przygotowania:
1. Rozwiń spód do pizzy i powyciskaj z niego 16 serduszek lub innych kształtów.
2. Do 8 serduszek wbij po jednym patyczku, a następnie nałóż kolejno: sos pomidorowy, szyna szwarcwaldzka, liść bazylii, starty ser żółty. Wystające kawałki ciasta nasmaruj jajkiem, a następnie przykryj pozostałymi serduszkami i dociśnij krawędzie.
3. Ułóż lizaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu startym serem cheddar oraz posiekanym i podsmażonym boczkiem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 20 minut.
4. Po 20 minutach wyjmij gotowe lizaki z piekarnika.
5. Smacznego!