Lodowe ptysie w wersji mini

Nie znamy nikogo, kto nie miałby słabości do ptysi. Dlatego tym razem postanowiliśmy przygotować je w zupełnie inny sposób. Lodowe ptysie mają w sobie to „coś”!



Zobacz także: Cudowne gofry ombre dla juniora
Składniki:
Porcje- 1 szkl. woda
- 1 szkl. mąka przesiana przez sitko
- 3-4 szt. jajka
- 125 g masło
- 1 łyżeczka cukier puder
- ulubione lody
- ulubiona polewa
Sposób przygotowania:
- Na palniku połącz ze sobą masło i wodę. Kiedy składniki się połączą dodaj mąkę i cukier puder.
- Zdejmij mieszankę z palnika i przełóż ją do miski. Po ostudzeniu zacznij dodawać do niej stopniowo jajka.
- Ciasto ptysiowe przełóż do rękawa cukierniczego. Stwórz mini ptysie i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Ostudzone ptysie przetnij na pół. Umieść w nich lody i polej sosem czekoladowym.
- Smacznego!
Komentarze