Lodowy fondant pod włoską bezą

Dawno nie było u nas nic słodkiego, no to przychodzimy z czymś naprawdę wyjątkowym ?
Składniki:
PorcjeFondant czekoladowy
Beza włoska
- 1/2 szkl. biały cukier
- 1/2 szkl. woda
- 3 szt. białka z jajek
Pozostałe składniki
- lody Twoje ulubione
Sposób przygotowania:
- W garnku połącz ze sobą masło i czekoladę.
- W misce zmiksuj ze sobą 3 jajka i 3 żółtka. Po chwili zacznij dodawać stopniowo cukier.
- Następnie dodaj czekoladową mieszankę i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
- Powstałą masę umieść w foremkach z kakao. Wstaw do piekarnika na 8 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj włoską bezę. Zacznij od syropu - w tym celu połącz wodę oraz cukier i zagotuj do temperatury 118 stopni Celsjusza. Ubij białka z 3 jajek. Następnie połącz je z syropem (wlewaj ją cienkim strumieniem).
- Na każdym kawałku umieść gałkę lodów. Następnie obtocz ją włoską bezą. Opal ją palnikiem. Smacznego!
Komentarze