Lodowy fondant pod włoską bezą

Porcje
6
Porcje
6
Składniki
Fondant czekoladowy
Beza włoska
Pozostałe składniki
  • lodyTwoje ulubione
Sposób przygotowania
  1. W garnku połącz ze sobą masło i czekoladę.
  2. W misce zmiksuj ze sobą 3 jajka i 3 żółtka. Po chwili zacznij dodawać stopniowo cukier.
  3. Następnie dodaj czekoladową mieszankę i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Powstałą masę umieść w foremkach z kakao. Wstaw do piekarnika na 8 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza).
  5. W międzyczasie przygotuj włoską bezę. Zacznij od syropu – w tym celu połącz wodę oraz cukier i zagotuj do temperatury 118 stopni Celsjusza. Ubij białka z 3 jajek. Następnie połącz je z syropem (wlewaj ją cienkim strumieniem).
  6. Na każdym kawałku umieść gałkę lodów. Następnie obtocz ją włoską bezą. Opal ją palnikiem. Smacznego!