PrzepisDeseryLody w panierce z płatków kukurydzianych, polane polewą

Lody w panierce z płatków kukurydzianych, polane polewą

Lody w panierce z płatków kukurydzianych, polane polewą
Pyszności
29.08.2016 19:46, aktualizacja: 01.06.2017 13:46

Nie znam chyba osoby, która nie przepadałaby za lodami. Można podawać je na masę różnych sposobów, ale dzisiaj chciałabym zaproponować ci ten, który zrobił na mnie duże wrażenie.

Będą to lody gałkowe w panierce z płatków kukurydzianych, polane polewą. Mmm, brzmi przepysznie, prawda? Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się do pracy.

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 5 szklanek płatki kukurydziane rozdrobnione
  2. 100 g masło
  3. 4 łyżeczki cynamon
  4. 1 1/2 łyżki cukier
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. gałki lody dowolny smak
  7. polewa do lodów
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło.
2. Kiedy masło się roztopi, dodaj płatki kukurydziane, cynamon, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Smaż przez 3-5 minut stale mieszając, aż do czasu gdy mieszanka będzie miała złocisty kolor.
3. Przesyp płatki z patelni do innego naczynia i poczekaj, aż ostygną. Następnie, każdą gałkę lodów dokładnie posyp ostudzoną mieszanką.
4. Na koniec przełóż gałki na talerz i polej je swoją ulubioną polewą. Spożywaj od razu.
5. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także