PrzepisDania główneŁopatka wieprzowa pod warzywami

Łopatka wieprzowa pod warzywami

Łopatka wieprzowa pod warzywami
Pyszności
25.10.2018 17:00, aktualizacja: 11.04.2022 10:17

Tym razem mamy dla Was pomysł na pyszne ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się podczas spotkania rodzinnego. Z naszą łopatką zachwycisz nawet teściową! ?

Składniki:

  1. 1 kg łopatka wieprzowa
  2. 800 g pomidory krojone z puszki
  3. 3 łyżki olej roślinny
  4. 150 g pieczarki
  5. 1 szt. papryka
  6. 1 szt. cebula
  7. 5-6 szt. ogórki kiszone
  8. 2 łyżeczki papryka słodka
  9. 1 łyżeczka czosnek suszony
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą następujące warzywa: pomidory krojone z puszki, pieczarki, paprykę, cebulę oraz ogórki kiszone. Dobrze wymieszaj.

Obraz

2. Ponacinaj mięso tak, aby przypominało szachownice.

Obraz

3. Następnie przełóż do formy do pieczenia i natrzyj olejem roślinnym. Po czym dopraw: słodką papryką, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem.

Obraz

4. Na wierzchu i pomiędzy nacięcia nanieść wcześniej przygotowaną mieszankę warzyw. Przykryj folią i wstaw do piekarnika na godzinę (200 stopni Celsjusza). Następnie piecz bez przykrycia jeszcze 20-30 minut.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także