Łopatka z ziemniakami

Łopatka z ziemniakami w tym wydaniu znika z talerzy w mgnieniu oka. Kiedy ją robimy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę. Co więcej, przygotowanie tego pysznego obiadu jest mega szybkie i łatwe. Czego chcieć więcej?
Nasz pyszny obiad upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Ziemniaki harmonijka
Składniki:
Porcje- 1,2 kg łopatka wieprzowa
- 1/3 szkl. olej roślinny
- 1 szt. cebula
- 1 łyżka przecier pomidorowy
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżka suszony majeranek
- 1 łyżka sól
- 20 szt. młode ziemniaki
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz: cebulę, czosnek, słodką paprykę, suszony majeranek, sól, pieprz, przecier pomidorowy i olej. Dokładnie wymieszaj.
- Ponacinaj łopatkę pod kątem. Następnie rozprowadź na mięsie wcześniej przygotowaną mieszankę.
- Teraz przygotuj młode ziemniaki. Połącz je z olejem i solą. Dokładnie wymieszaj.
- Mięso i ziemniaki przełóż do formy. Następnie umieść naczynie w Ovi Smart i piecz ok. 90 minut (temp. 140 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze