PrzepisDania główneŁosoś w cieście francuskim z sosem śmietanowo-porowym i mozzarellą

Łosoś w cieście francuskim z sosem śmietanowo-porowym i mozzarellą

Łosoś w cieście francuskim z sosem śmietanowo-porowym i mozzarellą
Pyszności
23.01.2017 17:00, aktualizacja: 01.06.2017 10:33

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie łososia w cieście francuskim z sosem śmietanowo-porowym i mozzarellą.

Składniki:

  1. 1 szt. por pokrojony w prążki
  2. 1/2 szklanki bulion
  3. 3 łyżki serek śmietankowy
  4. 400 g ciasto francuskie
  5. 200 g wędzony łosoś w kawałkach
  6. plastry mozzarella
  7. 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
  8. rozmaryn
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią bulion i dodaj do niego pokrojonego pora. Kiedy por zmięknie, dodaj serek śmietankowy i dobrze wszystko wymieszaj.

Obraz

2. Rozwiń ciasto francuskie i na jego środku ułóż kawałki wędzonego łososia. Następnie nasmaruj go przygotowanym sosem śmietanowo-porowym i ułóż plastry mozzarelli.

Obraz

3. Ponacinaj ciasto francuskie tak, jak na poniższym zdjęciu, a następnie zawiń boki do środka tak, aby powstał warkocz. Za pomocą pędzelka nasmaruj wierzch ciasta jajkiem.

Obraz

4. Posyp ciasto z wierzchu rozmarynem, a następnie włóż warkocz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 40 minut.

Obraz

5. Po 40 minutach wyjmij warkocz z piekarnika i pokrój go na kawałki.

Obraz
6. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także