PrzepisDania główneŁosoś w cieście francuskim z sosem śmietanowo-porowym i mozzarellą
Łosoś w cieście francuskim z sosem śmietanowo-porowym i mozzarellą
Pyszności
23.01.2017 17:00, aktualizacja: 01.06.2017 10:33Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie łososia w cieście francuskim z sosem śmietanowo-porowym i mozzarellą.
Składniki:
- 1 szt. por pokrojony w prążki
- 1/2 szklanki bulion
- 3 łyżki serek śmietankowy
- 400 g ciasto francuskie
- 200 g wędzony łosoś w kawałkach
- plastry mozzarella
- 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
- rozmaryn
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią bulion i dodaj do niego pokrojonego pora. Kiedy por zmięknie, dodaj serek śmietankowy i dobrze wszystko wymieszaj.
2. Rozwiń ciasto francuskie i na jego środku ułóż kawałki wędzonego łososia. Następnie nasmaruj go przygotowanym sosem śmietanowo-porowym i ułóż plastry mozzarelli.
3. Ponacinaj ciasto francuskie tak, jak na poniższym zdjęciu, a następnie zawiń boki do środka tak, aby powstał warkocz. Za pomocą pędzelka nasmaruj wierzch ciasta jajkiem.
4. Posyp ciasto z wierzchu rozmarynem, a następnie włóż warkocz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 40 minut.
5. Po 40 minutach wyjmij warkocz z piekarnika i pokrój go na kawałki.
6. Smacznego!