Łosoś w cieście francuskim w ciekawym wydaniu

Szukasz ciekawego pomysłu na oryginalne podanie łososia? Jeśli tak, mamy coś co z pewnością Ci się spodoba. Ta alternatywa nie tylko zachwyca wspaniałym smakiem, ale i pięknie się prezentuje.
Składniki:
Porcje- 100 g serek śmietankowy
- 2 łyżki sok z limonki
- 10 g majonez
- 1 łyżeczka oregano
- 1 szt. filet z łososia
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 2 szt. ciasto francuskie
- 3 łyżki musztarda francuska
- 1 garść szpinak
- 1 szt. jajko
- 1 gałązka koperek
Sposób przygotowania:
- Przygotuj serowe nadzienie, łącząc ze sobą serek śmietankowy, sok z limonki, majonez i oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dopraw filet z łososia za pomocą soli i pieprzu.
- Z ciasta francuskiego utwórz romb. Rozsmaruj na nim musztardę francuską, a następnie ułóż: szpinak, filet z łososia i wcześniej przygotowane serowe nadzienie. Końcówki posmaruj jajkiem.
- Przykryj wszystko drugim rombem z ciasta francuskiego i za pomocą widelca uformuj kształt ryby.
- Posmaruj rybę jajkiem i przy pomocy małego noża stwórz łuski. Nie zapomnij również o dodaniu ogona i płetw, które możesz wykonać z ciasta, które zostało.
- Oryginalną rybę włóż do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz przez 25 minut.
Komentarze