Łosoś w cieście francuskim z mozzarellą i pomidorkami

Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przekrój ciasto francuskie na pół. Na środku każdej połowy umieść po jednym filecie z łososia. Każdego z nich dopraw solą i pieprzem oraz połóż na nim po 2 plastry mozzarelli i po 3-4 plastrach pomidorków koktajlowych.
  2. Zawiń ciasto wokół łososia i delikatnie dociśnij, aby dwa końce ciasta dobrze się ze sobą połączyły.
  3. Odetnij boczne końcówki, ok 2 cm z każdej strony, a następnie zawiń je do środka i delikatnie dociśnij.
  4. Za pomocą noża ponacinaj z wierzchu ciasto francuskie tak, jak na poniższym zdjęciu:
  5. Obydwa kawałki łososia umieść na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Za pomocą pędzelka każdy z nich nasmaruj z wierzchu rozbitym i rozmieszanym jajkiem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
  6. Po 20 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika i przełóż na talerze. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je z wierzchu posiekaną pietruszką.
  7. Smacznego