in ,

Łosoś w cytrusach

Co świetnie pasuje do łososia? Oczywiście cytrusy 😉 Zresztą sama się o tym przekonaj i koniecznie wypróbuj naszą dzisiejszą propozycję!

Łosoś w cytrusach
Łosoś w cytrusach
3
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu
Podstawowe składniki
Masło ziołowe
Salsa cytrusowa

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, brązowy cukier, czosnek, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
    Połącz w misce oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, brązowy cukier, czosnek, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
  2. Przełóż łososia do formy do pieczenia. Rozprowadź na nim wcześniej przygotowaną mieszankę i na wierzchu ułóż plastry pomarańczy. Wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
    Przełóż łososia do formy do pieczenia. Rozprowadź na nim wcześniej przygotowaną mieszankę i na wierzchu ułóż plastry pomarańczy. Wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
  3. Czas na przygotowanie masła ziołowego. W tym celu połącz roztopione masło, świeże zioła oraz sól. Dobrze wymieszaj. Rozprowadź mieszankę na podpieczonym łososiu i ponownie wstaw do piekarnika na 5-10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
    Czas na przygotowanie masła ziołowego. W tym celu połącz roztopione masło, świeże zioła oraz sól. Dobrze wymieszaj. Rozprowadź mieszankę na podpieczonym łososiu i ponownie wstaw do piekarnika na 5-10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
  4. W międzyczasie przygotuj salsę cytrusową, łącząc: pomarańczę, grejpfruta, szalotkę, kolendrę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
    W międzyczasie przygotuj salsę cytrusową, łącząc: pomarańczę, grejpfruta, szalotkę, kolendrę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
  5. Gotowego łososia podawaj z salsą cytrusową oraz ryżem. Smacznego!
    Gotowego łososia podawaj z salsą cytrusową oraz ryżem. Smacznego!