Łosoś w cytrusach

Co świetnie pasuje do łososia? Oczywiście cytrusy ? Zresztą sama się o tym przekonaj i koniecznie wypróbuj naszą dzisiejszą propozycję!
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 500 g filet z łososia
- 2 ząbki czosnek
- 1 szt. pomarańcza
- 1,5 łyżki brązowy cukier
- 1 łyżeczka starta skórka z cytryny
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1,5 łyżki oliwa z oliwek
Masło ziołowe
- 3 łyżki masło roztopione
- 1 łyżka świeże zioła bazylia, tymianek, kolendra
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania:
- Połącz w misce oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, brązowy cukier, czosnek, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż łososia do formy do pieczenia. Rozprowadź na nim wcześniej przygotowaną mieszankę i na wierzchu ułóż plastry pomarańczy. Wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Czas na przygotowanie masła ziołowego. W tym celu połącz roztopione masło, świeże zioła oraz sól. Dobrze wymieszaj. Rozprowadź mieszankę na podpieczonym łososiu i ponownie wstaw do piekarnika na 5-10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj salsę cytrusową, łącząc: pomarańczę, grejpfruta, szalotkę, kolendrę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
- Gotowego łososia podawaj z salsą cytrusową oraz ryżem. Smacznego!
Komentarze