PrzepisDania główneAromatyczny łosoś z czosnkiem i brokułami

Aromatyczny łosoś z czosnkiem i brokułami

Aromatyczny łosoś z czosnkiem i brokułami
Pyszności
18.09.2016 17:08, aktualizacja: 01.06.2017 13:31

Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Jest źródłem wielu witamin, a także wielonasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. To idealna ryba dla osób dbających o swoje zdrowie oraz linię.

W tym artykule pokaże ci świetny przepis na łososia - pieczony łosoś z czosnkiem i brokułami. To danie jest po prostu przepyszne, a jego zapach zwali cię z nóg.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 1 kg brokuł podzielony na różyczki
  2. 6 ząbków czosnek
  3. 60 ml oliwa z oliwek
  4. 4 ząbki czosnek wycisnięty
  5. oregano
  6. pieprz
  7. sól
  8. 800 g filet z łososia
  9. 170 ml białe wino
Sposób przygotowania:
1. Rozsyp różyczki brokułów w naczyniu żaroodpornym, a następnie rozłóż na nich 6 ząbków czosnku.
2. Do miseczki włóż oliwę z oliwek, 4 wyciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżki oregano, 3/4 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj.
3. Polej brokuły 3 łyżkami przygotowanej mieszanki, a następnie włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 15 minut.
4. Do pozostałej mieszanki oliwy z przyprawami dodaj białe wino i wymieszaj.
5. Po 15 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i przemieszaj brokuły. Następnie połóż na nich filety łososia i polej je z wierzchu mieszanką z oliwy z oliwek i wina.
6. Posyp łososia oregano, solą i pieprzem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 17 5 stopni C i piecz przez 25 minut.
7. Po 25 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
8. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także