Łyżki z ciasta francuskiego z pyszną pastą i oliwkową niespodzianką

Dziś prezentujemy Ci genialną recepturę na oryginalną przekąskę, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Chcesz poznać szczegóły? Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz poniżej. Do dzieła!
Składniki:
Porcje- 400 g ciasto francuskie
- 1/4 szkl. sos pomidorowy
- 7 szt. oliwki
- 250 g ricotta
- 150 g tuńczyk
- 4 szt. pomidorki koktajlowe
- 7 szt. liście bazyli
Sposób przygotowania:
- Na cieście francuskim ułóż łyżeczki i je obrysuj. Wytnij również małe kółka oraz jeden, cienki pas ciasta.
- Przełóż łyżki z ciastem oraz kółeczka do formy do pieczenia. Wspomniane kółka posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na nich oliwki. Następnie zabezpiecz je przy użyciu ciasta, które wcześniej odkroiłeś. Piecz całość w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj pastę z tuńczyka.
- Umieść pastę na łyżeczkach z ciasta francuskiego. Następnie ozdób je przy pomocy pomidorków koktajlowych i bazylii.
- I to wszystko! Ty i Twoi bliscy możecie zajadać się pyszną przekąską.
Komentarze