Macchiato z chia

Podczas lata każdy z nas szuka ochłody. I mamy dziś dla Ciebie idealną kombinację – macchiato z chia. Po prostu palce lizać, zresztą za moment sama się o tym przekonasz.
W przygotowaniu deserku pomógł nam blender kielichowy marki Philips.
Zobacz także: 4 zdrowe i kolorowe koktajle
Składniki:
PorcjeMacchiato Chia
- 2 szkl. mleko roślinne migdałowe/sojowe/ryżowe
- 10 szt. suszone daktyle
- 1 szkl. orzechy nerkowca
- 2 łyżki kawa rozpuszczalna
- 1/2 szkl. nasiona chia
Sos orzechowy
- 3 łyżki syrop klonowy/miód
- 3 łyżki masło orzechowe
- 2 łyżki olej kokosowy
Sposób przygotowania:
- Połącz w blenderze: orzechy nerkowca, suszone daktyle, kawę rozpuszczalną...
- ... oraz mleko roślinne.
- Przelej mieszankę do miski i dodaj chia. Mieszankę przelej do słoiczka, wypełniając go w proporcji 3/4 szkl. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Aby przygotować drugą warstwę, połącz na palniku: olej kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy. Możesz użyć tu również miód.
- Umieść sos orzechowy na wierzchu deserku. Nie zapomnij również o dropsach czekoladowych. Deser możesz skosztować od razu, smacznego!
Komentarze