Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie maślano-cytrynowym

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie makaronu z kurczakiem i szpinakiem w sosie maślano-cytrynowym.



Składniki:
Porcje- 1 łyżka olej
- 2 szt. pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masło
- 2 ząbki czosnek przeciśnięte przez praskę
- 1 szt. czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1/3 szklanki sok z cytryny
- 1 szt. cytryna pokrojona w półksiężyce
- skórka z cytryny
- 1 szczypta płatki chilli
- 1 szklanka bulion drobiowy
- 3 szklanki liście szpinaku świeże
- makaro spaghetti ugotowany
- 1/4 szklanki parmezan starty
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię, a następnie włóż na nią piersi z kurczaka. Dopraw je z obydwóch stron sól i pieprzem i smaż tak długo, aż zmienią swój kolor z różowego na białawy. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pokrój usmażonego kurczaka na kawałki.
- Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi, dodaj czosnek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj sok z cytryny, cytrynę pokrojoną w półksiężyce, skórkę z cytryny i płatki chilli. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj bulion drobiowy. Kiedy mieszanka się zagotuje dodaj pokrojonego kurczaka i liście szpinaku.
- Kiedy liście szpinaku zwiędną, dodaj ugotowany makaron spaghetti i dobrze wszystko wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i posyp danie z wierzchu startym parmezanem.
- I gotowe. Smacznego!
Komentarze