Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie makaronu z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym.
Składniki:
Porcje- 1 łyżka olej
- 2 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- sól
- pieprz
- 1/2 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 150 g pieczarki pokrojone w plastry
- 1 łyżeczka tymianek
- 2 łyżki papryka słodka
- 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 800 ml bulion drobiowy
- 150 g serek śmietankowy
- 200 g makaron wstążki, ugotowany
- 140 g szpinak w liściach
- 100 g parmezan starty
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią pokrojonego kurczaka. Dopraw go solą oraz pieprzem i wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, przesyp go do miseczki.
- Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki. Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość dopraw wszystko tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Dodaj czosnek i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na patelnię dodaj bulion drobiowy oraz serek śmietankowy. Dobrze rozmieszaj. Poczekaj, aż mieszanka się zagotuje, a następnie duś przez ok. 10 minut.
- Po ok. 10 minutach dodaj ugotowany makaron i szpinak w liściach. Kiedy szpinak zwiędnie, dodaj usmażonego wcześniej kurczaka i starty parmezan. Pomieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
- Przełóż makaron z patelni na talerze. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać go z wierzchu startym parmezanem.
- Smacznego!
Komentarze