PrzepisDania główneMakaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym
Pyszności
21.02.2017 00:21, aktualizacja: 05.06.2017 13:43

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie makaronu z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym.

Składniki:

  1. 1 łyżka olej
  2. 2 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  3. 150 g serek śmietankowy
  4. 200 g makaron wstążki, ugotowany
  5. 140 g szpinak w liściach
  6. 100 g parmezan starty
  7. sól
  8. pieprz
  9. 1/2 szt. cebula pokrojona w kostkę
  10. 150 g pieczarki pokrojone w plastry
  11. 1 łyżeczka tymianek
  12. 2 łyżki papryka słodka
  13. 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  14. 800 ml bulion drobiowy
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią pokrojonego kurczaka. Dopraw go solą oraz pieprzem i wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, przesyp go do miseczki.

Obraz

2. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki. Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość dopraw wszystko tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Dodaj czosnek i dokładnie wszystko wymieszaj.

Obraz

3. Na patelnię dodaj bulion drobiowy oraz serek śmietankowy. Dobrze rozmieszaj. Poczekaj, aż mieszanka się zagotuje, a następnie duś przez ok. 10 minut.

Obraz

4. Po ok. 10 minutach dodaj ugotowany makaron i szpinak w liściach. Kiedy szpinak zwiędnie, dodaj usmażonego wcześniej kurczaka i starty parmezan. Pomieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

Obraz

5. Przełóż makaron z patelni na talerze. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać go z wierzchu startym parmezanem.

Obraz
6. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także