Co powiesz na kolejną kombinację obiadową z makaronem w roli głównej? Tym razem makaron carbonara stał się wariacją, którą nazwaliśmy awonara. Jak to zrobiliśmy? Zrezygnowaliśmy z jajka i dodaliśmy zamiast niego awokado ?
Przy przygotowaniu sosu do makaronu pomógł nam blender wysokoobrotowy marki Philips.
Zobacz także: Ciasto pomarańczowe z blendera
Składniki:
Porcje- 400 g makaron spaghetti ugotowany
- 2 ząbki czosnek
- 1 szt. awokado
- 3 plastry boczek podsmażony na patelni
- 1/4 szkl. parmezan
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1/3 szkl. woda z makaronu
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj 1/3 szkl. wody z ugotowanym makaronem na poźniej. W blenderze połącz: zachowaną wodę, ząbki czosnku, awokado, parmezan, sól i pieprz.
- Mieszankę przełóż na patelnię i połącz z ugotowanym makaronem. W międzyczasie podsmaż na patelni plastry boczku i odłóż do odsączenia na ręczniku papierowym. Po chwili potnij boczek na mniejsze kawałki.
- Przełóż porcję makaronu na talerz. Dodaj parmezan, plastry boczku i dopraw według uznania.
- Smacznego!
Makaron awonaraZ tradycyjnej carbonary odjęliśmy jajko i dodaliśmy awokado 😉 I wyszła nam genialna kombinacja 👍PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/287104
Posted by Pyszności on Friday, January 10, 2020