PrzepisMakaron awonara - a'la carbonara bez jajka

Makaron awonara - a'la carbonara bez jajka

Makaron awonara - a'la carbonara bez jajka
Pyszności
16.01.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 15:42

Co powiesz na kolejną kombinację obiadową z makaronem w roli głównej? Tym razem makaron carbonara stał się wariacją, którą nazwaliśmy awonara. Jak to zrobiliśmy? Zrezygnowaliśmy z jajka i dodaliśmy zamiast niego awokado ?

Przy przygotowaniu sosu do makaronu pomógł nam blender wysokoobrotowy marki Philips.

Składniki:

  1. 400 g makaron spaghetti ugotowany
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 1 szt. awokado
  4. 3 plastry boczek podsmażony na patelni
  5. 1/4 szkl. parmezan
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 1/3 szkl. woda z makaronu

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj 1/3 szkl. wody z ugotowanym makaronem na poźniej. W blenderze połącz: zachowaną wodę, ząbki czosnku, awokado, parmezan, sól i pieprz.

Obraz

2. Mieszankę przełóż na patelnię i połącz z ugotowanym makaronem. W międzyczasie podsmaż na patelni plastry boczku i odłóż do odsączenia na ręczniku papierowym. Po chwili potnij boczek na mniejsze kawałki.

Obraz

3. Przełóż porcję makaronu na talerz. Dodaj parmezan, plastry boczku i dopraw według uznania.

Obraz

4. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także