Makaron ryżowy z kremowym sosem

Makaron ryżowy z kremowym sosem świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. Ślinka cieknie od samego patrzenia!



Zobacz także: Makaron jaglany z pesto z jarmużu
Składniki:
PorcjeSos
- 200 ml bulion warzywny
- 1/4 szkl. sos sojowy
- 3 łyżki pasta tahini
- 2 łyżki ocet ryżowy
- 1 łyżka sos chili Sriracha opcjonalnie
Pozostałe składniki
- 200 g tofu
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 2 szt. cebula szalotka
- 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
- 200 g grzyby SHII-TAKE
- 1/2 łyżeczki sól
- 200 g makaron ryżowy
- 2 łyżki sezam do dekoracji


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz ze sobą: bulion warzywny, sos sojowy, sos chili Sriracha, pastę tahini oraz ocet ryżowy. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni podsmaż tofu na złoty kolor. Dopraw je do smaku przy pomocy soli. W międzyczasie zalej makaron wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
- Gdy tofu będzie już gotowe, przełóż je na talerz. Na tej samej patelni połącz grzyby, cebulę i szczypiorek. Smaż przez 4 minuty.
- Następnie dodaj sos i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj wcześniej przygotowane tofu i makaron. Po raz kolejny połącz składniki.
- Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. I to wszystko!
Komentarze