PrzepisDania głównePrzepyszny makaron z krewetkami, którego jak najszybciej musisz spróbować. Mmm, pyszności!
Przepyszny makaron z krewetkami, którego jak najszybciej musisz spróbować. Mmm, pyszności!
Pyszności
09.06.2016 16:28, aktualizacja: 30.05.2017 12:51Osobiście uwielbiam makaron. Często przyrządzam go, kiedy nie mam pomysłu na obiad, a wiem, że będzie smakował każdemu domownikowi. Sposobów na przyrządzenie makaronu jest bardzo wiele. Dzisiaj jednak zaprezentuję ci ten, który zrobił na mnie ostatnio duże wrażenie.
Makaron z krewetkami, cebulką, przyprawami i białym winem - to właśnie o tej potrawie mówię. To jeden z najlepszych makaronów jakie jadłam i mam nadzieję, że zasmakuje i tobie. Koniecznie go wypróbuj.
Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 225 g makaron linguini
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 230 ml białe wino
- 1 łyżka sok z cytryny
- parmezan starty
- 1 szt. cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnek wyciśnięty
- 1 łyżka rozmaryn
- 1 łyżka tymianek
- 1 łyżeczka słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz
- 45 dag. krewetki
Sposób przygotowania:
1. Do dużego garnka nalej wodę i podgrzewaj ją na średnim ogniu. Kiedy się zagotuje posól i wrzuć makaron. Gotuj go przez 8-9 minut, a następnie wyciągnij makaron i odcedź.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią cebulę i podgrzewaj przez 3-4 minuty, aż delikatnie zbrązowieje. Następnie dodaj czosnek, rozmaryn, tymianek, paprykę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
3. Na patelnię wrzuć krewetki i smaż je przez 3 minuty. Następnie przewróć je na drugą stronę i ponownie smaż przez 3 kolejne minuty.
4. Dodaj białe wino i sok z cytryny. Podgrzewaj tak długo, aż wino wyparuje.
5. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i wszystko dobrze wymieszaj. Przełóż makaron na talerze i przed podaniem, wierzch posyp startym parmezanem. Smacznego!