Makaron z pesto i brokułami

Makaron z pesto i brokułami to prosty oraz sprawdzony pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nim bez pamięci 😍



Nasze pesto przygotowaliśmy przy pomocy blendera ręcznego OnTheGo Philips.
Zobacz także: Masło orzechowe domowej roboty
Składniki:
Porcje- 250 g makaron muszle ugotowany
- 1 pęczek pietruszka posiekana
- 40 g bazylia
- 30 g parmezan
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta sól
- 2 ząbki czosnek
- 30 g orzeszki pini
- 1 szt. brokuł świeży
- 2 łyżki olej
Sposób przygotowania:
- Brokuły ułóż na blaszce do pieczenia. Polej je delikatnie olejem i dodaj dwa ząbki czosnku. Następnie piecz przez 12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Czas przygotować domowe pesto. W tym celu umieść w blenderze: pietruszkę, bazylię, oliwę z oliwek, sok z cytryny, orzeszki pini i parmezan.
- Po połączeniu składników, dodaj jeszcze upieczone brokuły (kilka różyczek). Nie zapomnij także doprawić mieszankę solą oraz pieprzem.
- Teraz na patelni połącz pesto, pozostałe brokuły z piekarnika i ugotowane muszle.
- Smacznego!
Komentarze